Hoe ervaar je eigenlijk een hypnose?

Mijn eerste hypnose ervaring

De hypnose cursusleider zette een door hem ingesproken CD op met het verzoek er gehoor aan te geven, meer niet. De stem vroeg ons onze ogen te sluiten en rustig adem te halen, te ontspannen. De stem begon met het ontspannen van de ogen en werkte zo via de kaak, wangen, lippen richting de nek. Toen de stem vroeg de nek en hals te ontspannen, kwam het kantelpunt waardoor ik begreep hoe de hypnose werkte. Als ik inderdaad mijn nek en hals zou ontspannen, dan zou mijn hoofd naar voren vallen. Net zoals in al die shows. Als ik ervoor koos m’n hoofd rechtop te houden, dan zou ik de stem niet langer gehoorzamen. Ik mag zelf kiezen.

Net als bij meditatie is het handig je lichamelijk en geestelijk te ontspannen, al is dit niet noodzakelijk voor een hypnose. Begin bij het lichamelijk ontspannen of bij de tenen en werk dan naar boven, of bij de ogen en werk dan naar beneden. Begin niet ‘bovenop’ je hoofd. Daar zitten geen spieren die je met je bewustzijn kan laten ontspannen. Hoe beter de start van ontspannen, hoe makkelijker de rest volgt. Werk vanuit de ogen naar het gebied rondom en vandaar naar beneden.

En dit is het cruciale punt van een hypnose: ben je bereidt je onvoorwaardelijk over te geven aan de hypnotiseur. Dat vereist drie belangrijke voorwaarden:

  1. Je zult de hypnotiseur moeten vertrouwen.
  2. Je zult het zelf moeten willen.
  3. Je moet je durven over te geven.

Overgave

Met de wetenschap, of eigenlijk de ontdekking van zojuist, dat je zelf elk moment kan kiezen de hypnose te verbreken, maakte het voor mij een makkelijke stap om de ander volledig te vertrouwen. Voor de sceptici: ja inderdaad, de mogelijkheid bestaat dat er misbruik van je gemaakt wordt. Dat vereist een vaardige hypnotiseur, maar het kan. Dit is stof voor een andere blog. In het geval van de situatie waar ik me in bevond, wist ik dat dit niet zou gebeuren en dat maakte het makkelijk voor mij om te kiezen.

Omdat ik wilde ervaren hoe het was om onder hypnose te zijn én ik dit alles nu begreep, accepteerde ik de opdracht van de stem om mijn nek en hals te ontspannen. Ik liet mijn hoofd zakken. Ik gaf mij over aan de stem.

Ik begrijp nu ook waarom hypnose via CD, mp3, YouTube, enz. kan werken. En waarom mensen in het publiek van een hypnose show soms ook onder invloed raken. Maar ook andersom! Ik begrijp nu ook waarom een hypnose zomaar opeens ophoudt bij iemand in zo’n show.

Totale ontspanning

Later die dag oefenden we het volledige proces van hypnotiseren op elkaar. Daarbij gaf ik mijzelf weer over aan de hypnotiseur. Ik wilde onder hypnose. Ik wilde het nog dieper meemaken. En net als bij de CD luisterde ik naar de stem van de hypnotiseur, nu een echt persoon. En die persoon vraagt me te ontspannen. Ook nu beginnen we bij de ogen met ontspannen. En vandaar werken we het lichaam langs, richting de voeten en tenen. Daarna vroeg de hypnotiseur mij naast lichamelijk ook geestelijk, mentaal te ontspannen. Met zijn stem begeleidde hij me verder in een staat van totale ontspanning. Elk moment had ik mijn ogen kunnen openen en kunnen aangeven dat ik er wel klaar mee ben. Maar omdat die ontspanning zo ontzettend aangenaam voelde én omdat ik wilde, liet ik mijzelf toe te gehoorzamen. En zo werd ik meer en meer ontspannen. Eénmaal uit de hypnose gehaald, herinnerde ik me het heerlijke ontspannen gevoel.

Een feit is dat mensen die eenmaal onder hypnose zijn geweest, ze makkelijker een volgende keer onder hypnose gaan. Dat is omdat die vreedzame, ontspannen toestand een aantrekkelijk uitzicht is om naar toe te werken. Dit feit heb ik in de praktijk meermalen meegemaakt. Nadat ik iemand hypnotiseerde, vroeg die persoon mij achteraf om het vaker te doen, gewoon om zo ontzettend heerlijk ontspannen te zijn.

Onder hypnose zijn, is een heerlijk gevoel. Voor mij lijkt het als twee druppels op mediteren. Alleen nu met een gids.

Veel van de aspecten die ik hier heb genoemd, zijn terug te zien in dit filmpje van TEDx.

Meer over hypnose? Blogs in writing behandelen: hoe eindigt een hypnose, waarom een hypnose toch gevaarlijk kan zijn, hypnose bij kinderen, hoe hypnose werkt, welke staten van hypnose er zijn en hoe je met hypnose mensen kan helpen.