Hoe eindigt een hypnose?

Een staat van hypnose eindigt altijd. Echt waar…

De echte behoefte

Ik ga gelijk maar van wal met het spannendste. In films zie je weleens dat het opnoemen van woorden mensen in beweging brengt, bijvoorbeeld in Captain America: Civil War en Telefon. Is dat dan hetzelfde als iemand laten afvallen of stoppen met roken? Want dan gebruik je in plaats van speciale woorden juist beeltenissen zoals een sigaret of een gouden M. Je ziet toch telkens een McDonalds voorbij komen op de snelweg. En zakken chips in de supermarkt en nu nog steeds kom je overal in winkelcentra, kantoren of uitgaancentra op een manier in aanraking met sigaretten.

Nee, dat is niet hetzelfde. Als de hypnotiseur aangeeft dat vet eten of roken vies is, gaat de hypnotherapie niet werken. Tenslotte is smaak iets persoonlijks. Er is iets anders wat sterker is, wat dieper doordringt. Er zijn onderliggende redenen waarom iemand rookt of last heeft van een verkeerd eetpatroon. Dat is waar je naar op zoek gaat in het voorgesprek. Dat kunnen vervelende maar ook prettige redenen zijn. Door middel van ervaring en verdieping in de literatuur gerelateerd aan de verslavende patronen en stoornissen waarmee mensen naar een hypnotherapeut gaan, zal een hypnotiseur steeds makkelijker in een voorgesprek de juiste parameters vinden die wél bijdragen aan het oplossen van het eigenlijke probleem ofwel de echte behoefte.

Gevolgen van het eigenlijke probleem

Als je eenmaal in een staat van hypnose bent, zullen suggesties volgen die je bereidt bent tot je te nemen en op te volgen. Eenmaal uit de hypnose, kies je zélf voor het volgen van de suggesties. Als het gewenste gedrag het beoogd effect heeft, zal dit de behoefte om de suggestie op te volgen versterken. Na een aantal dagen tot enkele maanden zullen de suggesties hun uitwerking verloren hebben, want het nieuwe gedrag zal niet langer behoefte aan ze hebben. Het eigenlijke probleem is aangepakt en vervangen voor een nieuw gedrag dat niet langer de gevolgen van het eigenlijke probleem tot uiting laat komen.

Werken de suggesties negatief, dan is de werkelijke behoefte niet op een juiste manier geaddresserd. Dat kan doordat het voorgesprek niet de kern heeft blootgelegd, maar ook doordat de hypnotiseur niet de juiste taal met de hypnotisant sprak. Het is van groot belang in de therapie de juiste bewoordingen te kiezen, opdat het advies goed gevolgd kan worden. Maar ook de complexiteit van het eigenlijke probleem kan dermate groot zijn, dat de therapie misschien wel meer dan één sessie nodig heeft. Bijvoorbeeld bij virtuele maagbanden bestaat een effectieve behandeling vaak uit begeleiding van tenminste zes sessies over de maanden heen.

En in de films waarin ontzettend veel negatieve uiting te zien is door vechtende soldaten? Films en dus fictie. Er is echter één mogelijkheid waardoor zoiets op korte termijn zou kunnen werken. Dat is voor een andere blog.

Zelf uit een hypnose komen

Wat heel bijzonder is, is dat als je zelf onder hypnose gaat je ontdekt dat je zelf alle touwtjes in handen hebt. Je laat je begeleiden naar een ontspannen toestand, indien de hypnotiseur daarvoor kiest. Voor hypnose zelf hoe je tenslotte niet ontspannen te zijn. Mensen die een kip nadoen op het podium liggen niet in een bed te slapen. Waarom zou je je dan gedragen als een kip op een podium voor een groep mensen? Omdat je het toelaat. Je kiest ervoor om mee te doen aan de show. Echt, die mensen kiezen er zelf voor. Ze lusten echt een citroen op dat moment. Die smaakt echt naar een zoete sappige sinaasappel of stuk speculaas. Maar elk moment kan je ervoor kiezen ermee te stoppen.

Je doet niet iets wat je niet wil, al kan een ervaren hypnotiseur daar wel omheen werken, dat is weer iets voor dat andere blog. En omdat je zelf in controle bent, je overgeeft, maar zelf beseft dat je alles meekrijgt, kun je dus ook elk moment ervoor kiezen om te stoppen  met de hypnose. Waarom dan toch die kip voor een groep mensen? Omdat de staat van hypnose een prettige staat is. Het voelt erg veilig en prettig. Mensen die het echt toelaten, vinden het prima. Ze doen mee voor het lolletje. Ze beseffen heel goed wat ze doen, maar vinden het leuk om mee te doen aan de show.

Wanneer de hypnotiseur een suggestie meegeeft voor na de show, dan kan die een tijdje “actief” blijven. Deze suggestie zal na enkele uren, en sowieso na een slaap, “uitgewerkt” zijn. Het zijn juist deze truukjes die het hele hypnose zo “bijzonder magisch” maken. Dit zijn namelijk dingen die niet met goocheltrucs te doen zijn. En dit maakt voor veel mensen hypnose zo spannend, eng, occult, angstaanjagend. En inderdaad, kan dit gevaar opleveren, vandaar dat dat vertrouwen één van de drie onoverkomelijke voorwaarden is tussen de hypnotiseur en de hypnotisant. Maar twintig jaar later een paar woorden opnoemen en dat verandert die persoon in een moordmachine? Fictie. Spionnen en hersenspoeling? Realiteit. En een dergelijke “training” heeft dus niets met een hypnose te maken.

Een hypnose eindigt altijd

Stel je bent in een staat van hypnose. En stel de hypnotiseur valt dood neer, als in de film Office space, of je wilt er niet uit als hypnotisant zoals in deze reclame, wat dan? Dan is het goed om te weten dat een staat van hypnose altijd eindigt. Bij een showhypnose zul je merken dat er iets niet klopt en ben je er na enkele ogenblikken tot minuten wel uit. Bij een hypnotherapie sessie kan het zo heerlijk zijn om onder hypnose in die lekkere stoel of bank te liggen, dat je er zelfs van in slaap valt. Als dat gebeurd, ben je de staat van hypnose snel voorbij. Er zijn mensen die zoveel pijn ervaren in het dagelijks leven, dat zij tijdens een staat van hypnose een moment van zijn ervaren zonder pijn. Zij willen niet graag uit de hypnose stappen en dat is begrijpelijk. Maak dit goed bespreekbaar van te voren: wil je in slaap vallen en later vanavond naar huis gaan, of wil je dat ik je terug laat komen naar het nu, maar dan helder en alert en niet langer onder hypnose.

Hoe snel je uit de staat van hypnose gaat, hangt ook af van in wélke staat je bent. Een diepe hypnose houdt langer aan dan een lichte hypnose. Lichte hypnoses zijn veelal toereikend voor shows. Diepere hypnoses voor hypnotherapie en hele zware hypnoses voor operaties waarbij de patiënt geen pijn voelt bij het amputeren of snijden in zijn lichaam. Kortom, een hypnose is eindig. Zelfs als je ervoor kiest erin te blijven.

Meer over hypnose...