Hoe breng je eigenlijk iemand onder hypnose?

Ik deel hier een stukje van mijn eerste pogingen tot hypnotiseren…

Ben je makkelijk te hypnotiseren?

Mensen die begrijpen dat ze er zélf voor moeten kiezen om onder hypnose te gaan én die ook echt willen, die zijn het makkelijkst te begeleiden in hypnose. Want dat is alles wat een hypnotiseur doet: mensen begeleiden bij hun zelf-hypnose.

Ongeveer 1 op de 10 is niet te hypnotiseren. Ze willen zich niet tijdelijk overgeven aan iemand anders. Eigenlijk durven ze dat niet. Er zit een bepaalde angst in hen die dat tegenhoud. Ook ongeveer 1 op de 10 is juist heel eenvoudig te hypnotiseren. Zij vinden het heerlijk om zich even te laten gaan en te genieten van die totale ontspanning. De rest, 8 van de 10, zijn te hypnotiseren al dan niet met meer of minder inspanning. Kortom 9 op de 10 personen zijn te hypnotiseren. In de showhypnose probeer je die hele makkelijke uit het publiek te vissen. Bij hypnotherapie sessies heb je vaak te maken met mensen die een probleem hebben en dus al gemotiveerd zijn, omdat ze van het probleem afwillen.

Als de motivatie er is, is het vervolgens nog een kwestie van vertrouwen en durven. Met de goede uitleg durven de meeste mensen wel. En vertrouwen moet van twee kanten komen. Niet alleen als degene die onder hypnose wil, de hypnotisant, maar ook als de hypnotiseur er ook geen goed gevoel bij heeft, werkt het ook niet.

De eerste poging

Mijn eerste poging iemand te hypnotiseren mislukte. De wijze waarop de hypnose wordt ingegaan, de inductie, werkte bij deze hypnotisant niet. Omdat het maar voortduurde, maakte ik per ongeluk een opmerking die door de hypnotisant grappig gevonden werd. En humor is killing. De persoon in kwestie was gelijk weer ‘aan’, met alle aandacht in het nu, in plaats van zich over te geven aan mijn begeleidende stem.

Mijn eerste poging met een tweede techniek voor de inductie slaagde wel. Mijn eerste hypnose is een feit! Een jongensdroom is uitgekomen. Een gevoel van euforie overspoelde mij op dat moment. Dat moment waarop ik besefte dat de ander onder hypnose was. Een lichte staat weliswaar, maar toch. En nu? Doorpakken! Niet stil vallen. Hup, de persoon er weer uithalen. En weer deze inductie techniek oefenen op de volgende persoon.

Onder hypnose, en dan?

Het is van groot belang om de juiste tekst te spreken. Humor is niet handig. En ook vragenderwijs suggesties formuleren helpt niet. Stel iemand gaat de volgende dag een presentatie geven en is daar erg zenuwachtig voor. Middels hypnose maak je deze persoon rustig, biedt een goede nachtrust aan en stelt een top presentatie voor. Dan werkt een vraag tijdens de hypnose zoals “je wilt toch graag goed presenteren?” niet mee. Het moet eerder gebiedend overkomen, met de juiste intonatie en opbouw. Eerder zoals: morgen ga je eindelijk je kennis delen over … Je wilt dit zo graag delen met anderen. Je hebt er plezier in, enz.

Daarom moet je voor de hypnose ook een goed voorgesprek hebben met elkaar. Zodat de hypnotiseur de juiste trefwoorden kan gebruiken als ook de juiste toon kan vinden voor de hypnotisant in kwestie. Tot slot wil je ook vooraf inzichtelijk hebben welke onderwerpen je in één sessie wilt adresseren.

Gelukkig kun je verkeerd geformuleerde woorden of zinnen gewoon herstellen tijdens een hypnose. De persoon onder hypnose is namelijk nog steeds in staat je te begrijpen. Ze zijn tenslotte geen willoze slaaf van jouw commando’s geworden. Dat is overigens wel spannend aan hypnose in fictie als films en boeken, maar meer dan fictie is het dus niet.

Kortom

Onder hypnose zijn, is een heerlijk gevoel. Mensen die eenmaal onder hypnose zijn geweest, zullen een volgende keer makkelijker onder hypnose gaan. Iemand herkennen of hypnose op hem werkt is eenvoudig. Iemand daadwerkelijk hypnotiseren op zich ook, zie onder meer hier. Iemand begeleiden die eenmaal in de staat van hypnose is, vraagt ervaring, mensenkennis, gevoel, tact, inzicht en kennis in bepaalde problematiek zoals angsten, pijnen en allergieën. Kortom, ik ga oefenen, oefenen en oefenen 🙂

Veel van de aspecten die ik hier heb genoemd, zijn terug te zien in dit filmpje van TEDx.

Meer over hypnose? Blogs in writing behandelen: hoe eindigt een hypnose, waarom een hypnose toch gevaarlijk kan zijn, hypnose bij kinderen, hoe hypnose werkt, welke staten van hypnose er zijn en hoe je met hypnose mensen kan helpen.